art artistic cabarete color

Apans xG modell

Läsarbetyg41 Betygsätt
8.5
8.5

Det finns en mängd olika så kallade xG modeller ute i det vilda. Den heliga gralen i sportanalys överlag är förstås att finna den bästa, mest träffsäkra xG-modellen. Du som är här för att finna den kan sluta läsa nu.

En xG-modell (expected goals = förväntade mål) beräknar helt enkelt hur troligt det är att ett avslut faktiskt slutar upp som ett mål, dvs vi vill bedöma kvalitén på avsluten. För att kunna skapa en så bra modell som möjligt så behövs förstås så många olika parametrar som möjligt. Det har vi idag inte tillgång till med SHL data (önskas se en sådan modell på NHL-data rekommenderas MoneyPuck)

Den datan som jag har tillgänglig är positionsdata, som förvisso är grundstenen i alla xG-modeller, vilket gör att vi kan komma en bra bit på vägen.

Alla avslut 2019/2020

Apans xG-modell har på ett enkelt sätt delat in planen i ett rutnät på 22X100 rutor. För varje ruta som har över 250 avslut räknas skottprocenten fram (mål / alla avslut). Dvs. alla avslut utanför offensiv zon kommer bli blanka. Detta hanteras med att sätta ett värde på 0,01 på alla rutor med < 250 avslut. Avsluten som tagits gångas sedan med rutprocenten och på den vägen får vi den enklaste form av ett förväntat mål.

Som exempel kan vi ta Joel Lundqvist och Nils Lundkvist i mötet FHC – LHC den 24 Oktober. Joel sköt 7 skott under matchen medans Nils mäktade med 11 skott. Joel hade efter matchen en xG på 0,94. Nils 0,22. Ta en titt på skottkartorna så får vi en förklaring på det.

Joel Lundqvist
Nils Lundkvist

Med hjälp av denna modell får vi helt enkelt fram “shooter talent”, Har en spelare bättre skottprocent än medelavslutet från den positionen så får den ett positiv avtryck. Detta mäter vi med Actual vs. Exptected. Som exempel, säsongen 17/18 gjorde Elias Pettersson 24 mål. Förväntat var strax över 9. Max Friberg gjorde 4 mål på sina förväntade 12.

Med hjälp av xGn kan vi därmed se lags utveckling genom matcher men även spelares utveckling jämfört med sin utdelning,

Frölunda vann matchen med 4-1.
Gustav Rydahls karriär sedan 2017.

En enkel modell men än bättre sätt än inget att sätta ett värde på ett skott. En mängd grafer kommer kommande dagar på sajten.

Vad tror du om apans xG-modell?
Bättre än en apas?
10 för mycket lovande. 1 för skräp.
Läsarbetyg41 Betygsätt
8.5
8.5