Coach out, points in?

Landslagsuppehållsvecka och två av SHL’s formsvagaste lag byter tränare. Intressant är att de båda lagen, Luleå och Karlskrona har spelat lika många matcher(41), tagit lika många poäng (53) och har nästan samma måldiff (LHF har +1). Vad har vi då att vänta oss sista elva matcherna av dessa båda lag? Är det rätt av dem att byta tränare i detta läge?

Även om vi har två lag som tabellmässigt ser identiska ut så var förstås förväntningarna olika på dessa lag inför säsongen. LHF, som vanligt med toppplceringar i sikte. KHK gick in i säsongen med lite osäkerhet men med Play-In i sikte. En målsättning som de faktiskt uppfyller i dagsläget.

“Och som sagt, målsättningen är i alla fall att försöka nå play in.”

Införsäsongenintervju med Gunnarsson (KHK)

Power Rank utvecklingen för de båda lagen är varandras motsatser för säsongen. KHK är 90% bättre än när säsongen startade vilket är bäst i serien. LHF har försämrat sej 20.2% vilket endast RBK klarar av att matcha. Grafen nedan visar utvecklingen för hela säsongen Power Rank-mässigt. Vi kan se att KHK har stagnerat kring ~390 medans LHF blir stadigt sämre.

Vad kan vi förvänta oss framåt då? Vilket av lagen kommer ha bäst “utväxling” i slutspurten? Vi tar en titt på Point Prediction.

Uppdaterad 2017-02-24
RankingTeamPoint Prediciton
1VLH101.7
2FHC97.8
3HV7195.2
4LHC94.5
5BIF91.9
6SAIK89.8
7FBK84.3
8MIF80.7
9LHF67.1
10DIF64.8
11KHK63.8
12OHK54.5
13RBK49.0
14LIF45.3

Luleå slutar på ~70p och KHK missar play-in med 2 poäng. Ingen sanning men en fingervisning åt vilket håll det kommer att gå. Siffrorna tas alltså fram med hjälp av Regression mot medelvärdet som jag skrivit om tidigare. Grafen nedan visar just detta där modellen menar på att lagen kommer gå mot nollvärdet.
– Ligger laget ovanför nollan så kommer laget att sänka sitt poängsnitt
– Ligger laget under nollstrecket så kommer laget i fråga höja sitt poängsnitt.

Det utgår Point Prediction utifrån. Enligt vad modellen tror på så kommer därmed KHK sänka sitt poängsnitt något. För att lyckas hålla nuvarande poängsnitt så behöver deras Power Rank klättra till kring 430 vilket skulle vara säsongsbästa.

LHF däremot behöver istort sett bara inte bli sämre än vad de är idag för att klara av att nå 69 poäng. De ligger idag nära nollan i grafen vilket tyder på att de är på den poängnivå som deras skicklighet speglar denna säsong.

Rörigt?

Summering.
Modellen tror att KHK kommer att förbli på samma nivå Power Rank-mässigt. Det innebär att de kommer att sänka sitt poängsnitt. (Håller de nuvarande snitt så slutar de på 67p). Detta snitt dras förstås upp av deras rivstart av säsongen.

LHF däremot kommer att förbli som de varit denna säsongen, ev. något starkare avslutning vilket gör att landar kring 69p (2p över nuvarande snitt) vilket även gör att deras Power Rank landar på en något högre siffra än dagens.

Vad tror ni? Når KHK Play-In?