Finaldags.

Cirka tre timmar kvar till nedsläpp i finalmatch nr 1 mellan HV71 och Brynäs. Sedan avgörandet i Göteborg har undertecknad jobbat febrilt med felsökning av WAAPS. Varför? Jo WAAPS säger att, om än knappt, Brynäs är favoriter till guldet.

Vi tar en kik på andras “tips”.

  • Svenska Spel ger favoritskapet till HV71 med 59.3%
  • Aftonbladet körde en enkät inför match 7 FHC – BIF med 19 SHL-spelare. Alla(!) svarade HV71 som svenska mästare

Utan att göra en empirisk insamling av data så ser vi nog alla en sak, de flesta tror på HV. WAAPS tror det blir jämnt. Väldigt jämnt. Vi tar det i grafer.

Brynäs är favoriter med 52.73% i finalen.

Det mest sannolika utfallet är att Brynäs avgör hemma i match 6 (stjäl en match i Kinnarps Arena).
Att matchserien går till en sjunde avgörande batalj är sannolikt till 32%.

Tittar vi på finallagens Power Rank genom säsongen har de följts åt på nästan ett imponerande sätt, men där HV fått en liten större boost av sitt slutspelsfacit.

Även Form rullande 15 matcher visar på två lag som haft liknande tendenser hela säsongen. Brynäs “dipp” på slutet är den tuffa serien mot Frölunda.

Men varför blir inte HV71 favoriter? De har tre viktiga parametrar med sig som borde ge bra siffror:

  1. De har bättre Power Rank än Brynäs
  2. De har vunnit 8 av 9 slutspelsmatcher
  3. De har fått vila mer än Brynäs*

Men vi får inte glömma ett par viktiga saker:
HV har slagit ut Färjestad och Malmö. Det var grundserietabellens nr 7 och 8. Inget lag har sedan 1995 varit så “dåligt” placerat och vunnit SM-Guld. Därmed kan vi inte inräkna de två som titelaspirerande lag utan det var i ärlighets namn slutspelets (exkluderat åttondelsfinalerna) två svagaste lag. HVs insats ska inte förminskas då de har gjort det bästa möjliga av det, så när på en match.

Brynäs har slagit ut Linköping och Frölunda, två lag som var inom trepoängsradien från att vinna grundserien. Två lag det inte bara viskades, utan direkt pratades, om guld för. De har dessutom gjort det utan att ha hemmaplanfördel i någon av matchserierna.

Jag har varit inne på det förr. Brynäs är bra. Riktigt bra. Precis som sin motståndare i finalen.
Detta kan svänga åt båda hållen helt klart, men BIF har en bra chans att vinna guld. Klart bättre än vad många vill tro.

*Vila-parametern är inget som använts tidigare i modellen men som nu inkluderats. Detta genom ett “Slitage-index”. Det var detta som “felsökningen” genererade. Slitage-indexet gav HV 1 procentenhet större chans till guld och 6 procentenheter större chans i första matchen (utan slitage-indexet var BIF favoriter även där).