HV Blå. Hej då.

Läsarbetyg72 Betygsätt
7.2
7.2

HV71, favoriten som stod för modern tids största fiasko med att bli delegerade ur högsta serien, har inte mycket tid att fundera på vad som hände utan får helt enkelt se framåt. Tur då att sidor som denna finns som kan hjälpa till på vägen. Denna artikel är inte på något sätt ämnad att vara heltäckande utan lyfter på ett par intressanta faktan som jag försöker styrka med data eller diskussion.

Thörnberg/Sundh-Gate. The Loose-Loose situation för Johan Hult.

Många beslut togs efter säsongen 19/20 för att göra laget än mer redo för att åter ta guldet till Jönköping. Det klart mest omtvistade var att dumpa lagets veteraner. Christoffer Persson är det nog inte många som saknat men duon Thörnberg och Sundh är många helt samstämda i att, hade de varit kvar i laget så hade HV71 spelat SHL-hockey även 21/22. Oavsett om detta är korrekt eller inte så skapa eftermälet en situation som gör att Johan Hult, oavsett väg att han gick, skulle hamnat i skottgluggen.

Låt mig förklara. Fakta. HV slutar sist i serien. HV är sämst. HV hade som mål att vara topp-4
Två av lagets sämsta spelare sett till att driva spelet, Oscar Sundh och Martin Thörnberg från säsongen innan är inte längre en del av truppen.

Corsin för säsongen 19/20. Fyra av fem spelare i den svaga kvadranten fick lämna laget inför 20/21.

Om då Thörnberg och Sundhs påverkan hade varit så stark som påstås. Dvs. klubbkänsla och ledarskapet i omklädningsrummet hade genererat x-antal poäng. Vart hade vi stått då? 10 Poäng extra? Fortfarande kvalspel. 15 Poäng extra? 10:e Plats.

Målet hade fortfarande varit väldigt långt borta. Men det är ju fortfarande bättre? Visst är det det. Dock lever vi inte i parallella universum, dvs. INGEN hade gissat att det skulle kunna vara ännu sämre slutposition än den då 10:e placering som skulle införskaffats. En tiondeplats skulle varit ett enormt fiasko även det.

Vi hade haft en liknande graf som ovan där Johan Hult hade fått utstå hård kritik för att förlängt med två killar som uppenbart var på väg utför i karriären. Tittar vi på spelarnas Game Score så var trenden tydlig.

Problemet med hela situationen var inte att Sundh och Thörnberg inte fick förlängt, det beslutet står jag bakom då det inte finns några “friplatser” kvar i SHL, Hitta en roll till en 33+ som inte bidrar med vad de en gång bidragit med blir svårare för var år med den typen av hockey vi spelar i Sverige. Undantagen är väldigt få (läs Lundqvist & Lindström som fortfarande är tongivande i sina lag. Fabricius plats i LHF har även den nått vägs ände). Tittar vi på topplagen så är det framförallt bredden som är en stor skillnad mot bottenlagen. VLH, RBK, LIF & SKE har alla fjärdekedjor som bidrar med en extra dimension till laget annant än att äta istid.

Problemet var såklart sättet avskedet från spelarna gjordes på. Som utfallet nu blev, oavsett hur Hult hade agerat så hade han fått utstå kritik.

Ha ett bra PP så får du framgång. Trodde vi alla.

Spelet i numerärt överläge, vilket historiskt är väl förankrat med framgång, var starkt i HV71 i år. Första lag som har högst PP% i serien och slutar sist. Faktum är att endast Skellefteå AIK som haft högre utdelningsprocent (15/16) över en säsong än vad årets upplaga i HV hade sedan 10/11.

Trenden över i stort sett hela säsongen var väldigt bra. När det det föll sista femton omgångarna så gjorde det redan låga poängsnittet detsamma. Det fanns ingen annan räddningsplanka att hämta.

Ljusblå – Snittet sista tio matcherna
Mörkblå – Snittet hela säsongen

Förmågan att vara starka i spel lika styrka var, för ett antal anledningar direkt svag. Tittar vi på utdelning per speltid för spelare med över 200 mins istid i HV finner vi, som förväntat med utfallet för säsongen, anmärkningsvärda siffror. Anton Wedin var HVs produktivaste spelare med 1,45 poäng per spelad timme. Med det så rankar han in som HVs 104(!) produktivaste spelare sedan 2010/2011. 103 spelare har varit produktivare.

HVs produktivaste spelare sedan 10/11

För exemplifiera detta mer. Fjolårsfloppen Juuso Ikonen hade samma poängssnitt per speltid som Anton Wedin. Nu påstår jag inte att Ikonen hade presterat detsamma i årets upplaga men just poängutdelningen i de lägre kedjorna var i stort sett nada denna säsong vilket skadade laget mer än vad jag läst någonstans. Juuso Ikonen gjorde 12 poäng lika styrka 19/20 på 10 mins istid per match (ES). Ingen av killarna i fjärdekedjan denna säsong nådde upp över 6 poäng. Totalt 5 spelare gjorde fler poäng lika styrka än Ikonen i år.

En spännande skottkarta, en så kallad snow flake-chart, som jämför HV71s avslut med övriga lag i SHL för att se i vilka ytor som HV sköt mer än övriga lag i ligan. Denna skvallrar om varför det inte blev allt för många mål gjorda i denna spelform.

Hults stora misstag

Sportchef Hult må varit, i mångas ögon, för passiv och lät “säsongen glida ut händerna” på HV. Men han drog faktiskt alla livlinor en sportchef fogar över. Inget lag värvade så mycket som HV gjorde under säsongen. Spelare kom in på korta kontrakt (Schira, Svensson, Allsvenska lån) samt 4 tyngre som förstärkte vid trade deadline. På det bytte han huvudtränare efter att först ha gett Rahm extra stöd.

Sparka Rahm eller inte (jag står oftast på inte-sidan då det endast är för att lugna intressenter och jag är ingen intressent i HV) låter jag gå förbi. Valet av ersättare gjorde det dock totalt fruktlöst. Läs tweet från dagen han tog över.

HV var ett dominant lag som egentligen haft en nedåtgående trend över ett antal säsonger. En stor del kan förstås tilldelas den stora spelarflykt som framgången med guldet skapade. Många duktiga individer har kommit och gått. Däremot så har spelidén varit rätt lik. Bristen på utveckling/anpassning av spelarmaterialet satte HV i en sits som var från dominanta till underordnad.

Att lyfta in en tränare som varit med och satt HV i sitsen de befann sig i och hoppas på att positiva tongångar och “hitta grundspelet” skulle rädda upp det var såklart naivt. Ett tränarbyte i det läget, kräver i min mening mer av total rokad. Spela tärningen och hoppas på träff. Nu fortsatte det i samma takt.

Liknelse som passar är att sitta i heta stolen i Postkodmiljonären och nyttja en livlina med att ringa en vän som har exakt samma kunskap som du själv. Förutom att svaret blir det samma som ditt så är livlinan dragen. Du får inte ringa någon mer (nu kan man ju byta tränare flera gånger under en säsong men det görs ju än mer ovilligt).

Poängsnitt med Rahm -> 1,0
Poängsnitt med Lundh -> 0,95

Värvningarna som sådana motsätter jag mig inte. Många av inför-värvningarna var riktigt vassa. Wedin/Forsberg föll väl ut. Ilomäki, Donovan & Murray var en trio som applåderades när de lyftes in. Lias och Sandin var på pappret bra men motivation syntes sakna på den ena och stäm på den andra. Spelskickligheten på backsidan blev ett problem. Tränarbytet totalt fruktlöst.

HV får ta lärdom av misstagen som begicks, läropengen blir dyr. Om HV är ett SHL lag 22/23? Upp till kamp!

Gillar du artikeln och vill se fler liknande?
Läsarbetyg72 Betygsätt
7.2
7.2