Inför kvartsfinal 3

Två omgångar av kvartsfinalerna är nu spelade och nu börjar det bli roligt med data. Jag twittrade igår ut innan kvartsfinalerna att WAAPS hade prickat 9 av 11 slutspelsmatcher (82%). I och med att det är sannolikhetslära som modellen arbetar med så var det enda logiska förstås att WAAPS “missade” matcherna igår och nu ligger på 9 av 13 slutspelsmatcher. Procenten blir därmed 69,2% vilket är väldigt nära de 68% som WAAPS ligger på i längden. Det vill säga, det går som väntat.

Slutspelsmotorn räknar ut vad vardera lags chans att nå semifinal efter var match. I fallen HV-FBK och LHC-BIF har WAAPS även fått ta fram sannolikheterna för var utfall (den räknar ut det för de andra med förstås men något irrelevant just nu med 1-1 i matcher).

Från första “prognosen” innan kvartsfinalerna så är det endast BIF som lyckats vända “underläge” till “överläge”. HV71 har tagit ett stabilt grepp om FBK och det mest sannolika utfallet i den matchserien just nu är fyra-noll i matcher (“matchresultat” i mellan, även om det är mer sannolikt att FBK tar minst en match (63%)).

I övriga matcher är Frölunda och Skellefteå där de började, där FHC har i mån av hemmafördel innehar fördelen i serien. VLH är i och med segern i Malmö lite närmre semifinal. Men det är marginellt.

Summerat, HV är närmst semifinal just nu. Sannolikheten gillar HV och jag kan lova att HV gillar sannolikheten i detta läge också.