Lakers on fire?

Sen den smått fantastiska 8-5 förlusten den 10 December mot Frölunda så har Växjö Lakers 10 raka segrar. Det är bra. I medierna tokhyllas Lakers och enligt “experterna” så är allt annat än en final mellan Frölunda och Växjö en stor skräll. Växjö leder idag SHL. Vi börjar där. Tidigare så har det nästan sett osannolikt ut att något lag skall kunna hota om seriesegern. Twittrade ut följande graf tidigare idag;

PositionTeamPoint Predicton
1 FHC 108.0
2VLH97.9

“Point Prediction”-modellen har givetvis också fångat upp framfarten och kurvan har i stort sett varit stigande sen Oktober (75p då) för Växjö. Men hur kan modellen tro att Frölunda kommer vinna grundserien med tio poäng när laget inte ens leder serien? Korta svaret, skillnaden på form och skicklighet(Power Rank).
Givetvis kan Växjö vinna grunderserien men det logiska enligt modellen är att formen avtar snart medan FHC kommer att tuffa på och nå sina ~108 poäng.

Men hur mäter man form?

Tänkte ge er synen “Better Than a Monkey” har på form och vad som påverkar utloppet av matcherna. Hur de olika parametrarna viktas i modellen förblir osagt men för att få en nyanserad bild så används två olika mått på form i modellen för att få fram vinstchanserna.

“Kortform” och “långform”.

Att använda endast ett mått på form visade sig tidigt i algoritmutvecklingen vara ett relativt svagt sätt att mäta på. Fem och femton matcher används. 5 matchers form = kortform. 15 matchers form = långform. Ganska snart visade sig även detta, framförallt kortformen, något bristfällig. Tack vare det vägs även motståndarlagets skicklighet in i formen.

Exempel.
Växjö besegrar Frölunda under ordinarie speltid. Istället för att 3 poäng/1 seger till Växjö så får dem Frölundas Power Rank(681) delat på 100. -> 6.81. En seger i förlängning ger Power Rank *0.5 -> 3.4. På samma sätt så subtraheras form från Frölunda baserat på Lakers Power Rank. Sedan dras snittet genom samtliga matcher för den aktuella perioden (kort eller lång).

Därmed rankas en seger mot FHC klart högre än en seger mot exempelvis RBK. På samma sätt så blir formen klart svagare om ett lag förlorar mot RBK än mot FHC.

Nedan syns två grafer, en som mäter kortform (r5) och en som mäter långform(r15). Karlskrona har inkluderats tillsammans med de två topplagen för att visualisera deras starka säsongsstart.

På detta sätt kan vi se och jämföra form under olika perioder under en säsong. Skiftningarna blir klart mer dramatiska i r5. Som graferna visar, Växjös nuvarande form är stark. Riktigt stark både kort som lång.

On fire? ja.