Leksand ain’t no Special Team.

Den gamla skrönan “det kommer att avgöras i Special Teams” har alla som läst ett inför-reportage någon gång stött på. Vi tar en titt på hur det ser ut “so far” i SHL när det kommer till PP/BP, dock med en liten annan vinkling.

Slår vi ihop alla lags PP% och BP% och delar med 14 så bör vi komma riktigt nära 100% (femminutersutvisningarna som gör att det skiljer någon promille hit och dit) och där med får vi ett medeltal som är bra att slå om ett lag vill vara ett starkt “Special Team”-lag.

Vi kollar, BP% + PP% = ST%.

Malmö och Brynäs är riktigt starka här med ST% > 110%. På nersidan finner vi Örebro och Leksand ST% < 90%. Tesen ser ut att hålla hyfsat, Leksand och Örebro är bottenlag. Brynäs ligger tvåa i tabellen. Malmö sjua. I ST% får vi alltså fram kvalitén på lagen i Special Teams. Vi ska ta och blanda in kvantitet också. Vi tar antalet försök i Power Play minus antalet försök i Box Play. Nu blir det intressant. Vi kallar det nya mätetalet för PP/BP Diff.

Leksand sticker ut väldigt i detta diagram. Leksand har faktiskt haft näst flest antalet försök i PP (107 st), endast Frölunda har fler (109 st). Jämför vi med bottenkollegan i ST% för Leksand så har Örebro 83 stycken och nästan 50 minuter mindre i faktisk tid i den spelformen. De har även minst antalet “försök” i BP, 69 stycken. Örebro har 96 stycken. Så rent kvantitetsmässigt (PP/BP Diff) är Leksand grymt bra.

SHL
Medel BP: 79.8%
Medel PP: 20%

Om vi bortsser från skicklighetsparametern och helt enkelt applicerar samma BP% och PP% på alla lag, vad händer då?

xPPG = Medel PP * Antalet PP
xBPGA = (100 – Medel BP) * Antalet BP

Ja givetvis så blir Leksand den stora vinnaren då de har näst flest antal PP-tillfällen av samtliga lag och minst antal BP.

Nedan ser ni skillnaden mellan faktiskt antalet gjorda mål i PP och insläppta i BP jämtemot xPPG och xBPGA.

Grön = “Actual”
Röd = “Expected”

Än tydligare blir det att slå ut dem var för sig. xPPG på x-axeln. xBPGA på y-axeln.

Leksand ain’t no Special Team, men det hade vart jäkligt kul för dem om de hade vart det.