Luck?.

PDO är enligt wikipedia ett sätt att mäta hur “lucky” man är. Det är räddningsprocent + skottprocent summerat. Enligt NHL så är ett värde på över 102 det samma som att ett lag “antagligen är sämre än man verkar” och ett tal under 98 det samma som att man är “bättre än vad man visar”. 100 är någonstans ett mått på att man levererar som man ska.

Personligen tycker jag att detta kan bli skevt att applicera detta direkt på SHL. En snabb titt visar då att 9 av 14 lag antingen presterar bättre eller sämre än vad de borde. Tror vi på det? För att få en bättre blick över PDO och relationen mellan lagen så har jag standardiserat PDO’n för vardera lag. ((PDO – Medianen av PDO)/Standardavvikelsen av PDO). Detta ger oss ett spektra på -2 till 2. På Y-grafen så har jag räknat ut poängsnittet per match för vardera lag.

PDO vs Avg Point per Game

Ju närmre 0 på X-axeln, ju närmre levererar laget vad som är “standard” för ett lag i SHL att leverera i PDO. Överpresterarna enligt grafen är alltså sensationslagen MIF och KHK. På underpresterarsidan finner vi bottenlagen DIF och LIF. Det kan vi hålla med om va? FHC har öppnat starkt och ligger dessutom nära 0 vilket innebär att de är precis så bra som de visar.

Så ger en högre PDO fler poäng? Ja, visst kan vi se ett samband (strecket). Men det sambandet är inte starkt nog för att kalla det för en direkt korrelation.