Pdo-utvärdering efter halva säsongen.

Halva säsongen är avverkad och som tidigare har skrivits, serien har verkligen börjat sätta sig. I botten har vi fyra lag som halkat efter, Rögle, Leksand, Djurgården och Örebro. Genom att titta på Pdo så finns det faktiskt en uppsida för tre av dessa lag.

En snabb liten recap ang Pdo. Genom att summera Skottprocenten (antal mål/skott på mål) och räddningsprocenten i spel med lika antal spelare på banan får vi en siffra vi kallar för Pdo. När säsongen är slut så kommer majoriteten av lagen att återfinnas mellan 98 och 102. Därmed så kan vi anta att lag som idag finns under 98 kommer få upp den siffran och likadant med lag över 102 som kommer bli något sämre. Pdo in a nutshell.

Genom att titta på Pdo’n för samtliga lag så återfinns två av seriens eftersläntare, Djurgården och Leksand, på “oturssidan”. Seriens två andra bottenlag kan vi därmed slå fast att de levererar som förväntat. Örebro har till och med siffror som kan betecknas som bra. Men för Rögle finns det en tydlig upp sida än då, återkommer till den.

Karlskrona har fortfarande en Pdo som är högre än 102 men den sjunker sakta men säkert mot 100. Brynäs som har gått starkt på slutet och återfinns på en andra plats har verkligen “drivit upp” sina Pdo sista veckorna. Detta tyder därmed på att formen som de visat upp senast månaden just varit en formtopp och inget annat. En nersida är att vänta. Bryter vi ner match per match i November för Brynäs så spelade de 4 av sina 8 matcher mot “botten 4” lagen. De matcherna resulterade i 4 segrar. Räknar vi bort de fyra matcherna så har de vunnit 50% av sina matcher sen 1 November. Point Prediction-uträkning visar att vi kan förvänta oss Brynäs kring en fjärdeplats just nu när säsongen är slut. Top6 är därmed troligt, en andra plats mindre troligt när säsongen summeras.

Än intressantare blir det att bryta isär skott- och räddningsprocenten. Genom att dela räddningsprocenten vid 92% får vi två olika kluster av lag med hälften av lagen på vardera sida av linjen. På samma sätt får vi hälften av lagen på var sida genom att dela skottprocenten på 8%. (8 + 92 = 100).

De två lagen som har >102 i Pdo har det av två olika anledningar. KHK med en räddningsprocent som är högst i serien, BIF med en skottprocent som är bäst i serien. Ett lag som Frölunda, som dominerar serien har faktiskt en nersida enligt siffrorna när det kommer till skottprocent. En större förklaring är spelstilen då Frölunda har avfyrat flest skott av alla lag i serien. Kvantitet för kvalité. En taktik som verkligen slagit väl ut hittills.

Jag pratade om att det finns en uppsida för tre av de fyra bottenlagen. Rögle (enligt Pdo’n levererat som förväntat) som väldigt tydligt har haft problem med målvaktsspelet denna säsongen har under uppehållet värvat NHL-meriterade Anders Lindbäck. Oscar Dansk har haft haft det jobbigt, inte bara genom en låg räddningsprocent utan även med lite för många tveksamma ingripanden (googla “Oscar Dansk” tavla). Rögle har, precis som Djurgården och Leksand möjligheter att bli bättre. Fortsättning följer därmed.