Poängligavinnaren 2021/2022?

Vem gör flest poäng 21/22 i SHL? Med hjälp av lite data ska vi reda ut förutsättningarna.

Senaste åren har det krävts 50 poäng eller fler för att fixa poängligasegern. Sedan SHL gick ner från 55 till 52 matcherssäsonger så är det 7 unika spelare som klarat av göra 50 eller fler,

  • Ryan Lasch (3 gånger)
  • Joakim Lindström (2 gånger)
  • Elias Pettersson
  • Marek Hrivik
  • Daniel Zaar
  • Marcus Nilsson
  • Broc Little

Intressant nog finns ju 4 av de 7 med i årets upplaga av SHL. Lägg där till spelare som Linus Omark, Daniel Viksten (48 poäng i fjol) och Carter Camper (46 poäng) så förstår man att det kommer bli ett race om det. Jag ställde frågan i min årliga undersökning och här har ni de spelare som fick fler än 2% av rösterna tillsammans med odds från Betsson.

Både läsare och oddsmakare har två tydliga favoriter i Linus Omark och Ryan Lasch. Båda 33 år gamla. Båda senast från den Schweiziska ligan. Därmed ganska jämförbara förutsättningar. Har roat mig med att räkna om deras karriärer, från “peakåldern” 24 år och fram till idag, Vad de skulle levererat i SHL per säsong och match. För att göra detta har översättningsfaktorer* använts.

Formeln för ekvationen är översättningsfaktorerna till NHL sedan inverterade till SHL. Dvs.
a= Spelarens poängsnitt aktuell liga
b= Faktor till NHL
c= Faktor till SHL

(a * b) * (1 /c ) = x

Linus Omark och Ryan Lasch

Två oerhört fina karriärer men Omark har genom sin leverans i både KHL som NLA faktiskt, sett till denna formel, levererat bättre än Lasch samtliga år efter deras 24 levnadsår. Omarks fina 1,24 i Schweiz i fjol (högst i ligan) konverteras till ungefär 1 poäng per match i SHL.

Vi ser dock att kurvorna för båda spelarna, som väntat, går utför. Vad ska vi då förvänta oss? Med faktorerna och lite linjär regression hamnar båda spelarna under 1,0 och därmed antagligen svårt att vinna poängligan?

En ytterligare bra jämförelse kan vara Linus Klasens fjolår. Likt Lasch och Omark var han då 33 år och kom från den schweiziska ligan.

Klasen kom från en av sina svagaste säsonger i Schweiz men studsade tillbaka till samma nivåer som tidigare och höll nästan samma poängsnitt i SHL som han gjorde i NLA. Därmed blev hans omräknade score än högre. Kan Omark hålla sitt poängsnitt, samt hålla sig hel och spela hela säsongen, landar han in på 64 poäng. Detta är 8 poäng högre än Elias Peterssons rekord under 52-matchers eran. Rimligt? Vi kan kalla det för taket.

Så vem vinner? Favoriten är Omark. Leverans har kommit oavsett liga (exkl. NHL). Tittar vi på skottkartan från ifjol och jämför med Klasen så ser vi att han avslutar från “all over the place” men center är ändå där det ska vara, närmre mål. Framförallt gör han sina mål väldigt nära mål.

Grafer från https://nlicedata.com/

Lasch håller jag efter Omark av anledning att han varit det varje år tidigare enligt grafen ovan. Dock, Ryan Lasch har varit nästan löjligt konsekvent med sitt poänggörande i Frölundadräkten. De fyra säsonger han har spelat 46 matcher+ har han vid 46 matcher som lägst gjort 46p, högst 51p. Ryan är nu äldre och taket borde sannolikt bli något lägre. Slår till med spannet 42-52 poäng beroende på hur kroppen o knoppen åldras.


Marcus Nilsson 30 poäng som näst högsta notering i karriären (SHL) och kommer från Schweiz med ett snitt på 0,5. Behöver studsa tillbaka men har svårt att se att det blir samma nivåer som tidigare. Det baserar jag mer på lagkamraterna Lindqvist och Rydahls framtida säsong som jag har svårt o se nå samma höjder som 19/20. Rimligare med mer utspridd poängplockning i stjärnspäckade FBK.


Dark horse i racet är Carter Camper. Han har en coach som vågar trycka in mycket minuter i sina toppspelare samtidigt som de spelar väldigt frejdigt. Kommer finnas möjlighet till många poäng där.

*Disclaimers när det kommer till att räkna med faktorer och val som gjorts av undertecknad
1. Under säsonger spelarna hoppat mellan ligor och endast spelat någon match i annan liga, lex Omark i NHL har de siffrorna exkluderats.
2. Har nyttjat faktorerna för säsongen 17/18 på alla säsonger. Såklart inte korrekt gjort.
3. Dessa faktorer missar helt åldersutveckling

Poängligavinnaren 2021/2022?
Läsarbetyg18 Betygsätt
8.6
8.6