SHLs Most och Least Valuable Players.

Med hjälp av plus/minus-statistiken så kan vi skapa en spännande analys, vilka spelare som har bäst respektive sämst påverkan på sina lag i spelet 5 mot 5 målmässigt. Genom att ta plus/minus-statistiken rakt av så får vi fram följande Topp 3 resp. Botten 3-tabell.

RankPlayerTeam+/
1Mattias NörsteböFHC15
2Jesper JensenBIF12
3Niklas ArellKHK11
3Libor HudacekÖHK11
3Oskar LindblomBIF11
3Philip HolmVLH11
--------------------------------------------------
381Janos HariLIF-14
382Johan OlofssonLIF-15
382Martin KarlssonLIF-15

Som förväntat så finner vi i botten spelare från seriens sämst presterande lag, Leksands IF. I toppen ser vi däremot spelare från flera olika lag. Blir detta sanningen? Vem av spelarna presterar egentligen bäst resp. sämst jämfört med sina lagkamrater? Inte så lätt att avläsa av en +/- tabell. Att spelare i Leksand (som har en minusmålskillnad på -37) har lägre +/- än spelare i Frölunda (+24) ses knappast som en överraskning, men vilka spelare sticker ut mest i de olika lagen?

Med hjälp av graftypen boxplot så kan vi på ett enkelt sätt illustrera vilka lag som har spelare som sticker ut positivt resp. negativt från laget.

plusminus1

Ringarna visar så kallade outliers, data som sticker ut från övriga laget. Boxen som varje lag har visar övre- och under kvartilen, vilket innebär att 50% av lagets spelare befinner sig inom “lådan”. Desto mindre låda, desto jämnare lag. Outliers är alltså spelare som sticker ut långt från “lådan”. Önskas en djupare förklaring på boxplots, kolla här.

För att förtydliga ytterligare, ritar vi ut varje spelare som en prick så får vi följande boxplot-diagram.(En defekt som grafen har att den visar endast en punkt om två spelare i samma lag har samma +/-. Ex. Luleå där Andreas Falk och Petter Emanuelsson båda är positiva outliers men innehar samma punkt)

plusminuspoints

Som vi ser ovan så har endast vissa lag outliers. Ett lag som Leksand har inga alls, vilket innebär att alla spelare laget presterar inom ramen för jämnt. Luleå HF är enda laget som har både positiva så som negativa outliers.

Så vem är bäst respektive sämst i SHL om vi tittar på +/-? Hur räknas det ut?
Genom att standardisera varje lags +/-  går det att räkna ut hur långt från förväntad +/- varje spelare ligger.

Alltså;
Standardiserad +/- = (“Spelarens +/-“ “Lagets Median +/-“)
/“Lagets standardavvikelse +/-”

Vi börjar nerifrån,

Vem är SHL’s minst värdefulla spelare?

Botten (Alla spelare som har under -2.0 Standardiserad +/-)

RankPlayerTeam+/
1Niclas BergforsLHC-2.61
2Rhett RakhshaniMIF-2.46
3Mikko KousaDIF-2.32
4Alexander Wiklund
KHK-2.05
5Felix SchützRBK-2.01

SHL-comebackande Niclas Bergfors som har 173 NHL-matcher, 228 KHL-matcher och 257 AHL-matcher bakom sig ligger uppseendeväckande sist i en standardiserad +/-liga. Niclas, med -12 totalt, har till exempel fem plus upp till nästa spelare i LHC (Petter Hansson) vilket gör att han särskiljer sig starkt i LHC.

Att vi finner en spelare som Rhett Rakhshani på sådan här lista är även det överraskande men har sina förklaringar. Rhett, som missade de första omgångarna av SHL missade därmed även Malmös “superstart”. Eller var det Rhett som fick Malmö att börja sjunka? Nja, Rakhshani, som gör sin 5:e säsongen i SHL, har tidigare säsonger aldrig landat på minus i +/-. Förbättring att vänta eller är Rhett och MIF en dålig kombination?

SHL’s mest värdefulla spelare

Top (Alla spelare som har över 2.0 Standardiserad +/-)

RankPlayerTeam+/
1Mattias NörsteböFHC2.75
2Libor HudacekÖHK2.74
3Jesper Jensen
BIF
2.65
4Oskar Lindblom
BIF
2.39
5Gabriel CarlssonRBK2.37
6Philip HolmVLH2.33
7Filip BerglundSAIK2.24
8Andreas Falk
LHF2.16
8Petter Emanuelsson
LHF2.16
10Niklas Arell
KHK2.11
11Martin Gronberg
LIF
2.09
12Calle Rosén
VLH
2.05
13Alen BibicRBK2.02

I toppen finner två spelare som är varandras motsatser. Ledaren, Mattias Nörstebö, som är en outlier i ett tokstarkt Frölunda (vilket bara det är imponerande deluxe) har hittills stått för 0 mål och 3 assist denna säsong. Ingen poängskörd som skrämmer men en imponerade +15 i +/- uppdelat på 16-1. Mattias har alltså endast varit inne på ett baklängesmål spel 5 mot 5 denna säsongen. Han har faktiskt inte varit inne på något alls i box play vilket är extra imponerade på en kille som snittar nästan 18 min speltid per kväll. Starkt!

Tvåan, Libor Hudacek, är däremot en offensiv herre som levererat 22 poäng denna säsong vilket ger honom en tredjeplats i den totala poängligan. Starkt så klart med tanke på Örebros tabellplacering.

Övriga spännande iakttagelser,

  • Martin Grönberg, Leksand, ligger +6 denna säsong. En av tre spelare i LIF som ligger plus.
  • Spelaren i LHF som är en negativ outlier är Johan Forsberg (-8). Johans bror Tobias Forsberg, LIF, ligger +2.
  • Martin Thörnberg, HV71, ligger +-0. Däremot har han smått fantastiska +2 i box play-spel.

Så, snabbt summerat, skulle “värdefullhet” för ett lag mätas med +/- så skulle Niclas Bergfors vara SHLs minst värdefulla spelare. Mattias Nörstebö mest värdefull. Vem visste att +/- kunde vara så här kul?

Vad tycker du om det här sättet att mäta på? Betygsätt gärna för feedback.