Som en väderprognos

Dags för semifinaler och slutspelsmotorn i WAAPS har bekänt färg i åttondel- och kvarts-finalerna. Rätt vinnare har hittats i 4 av 6 matchserier (66%) och match för match har den gjort något bättre i från sig, prickat 19 av 28 vilket motsvarar 68% (68% är också där WAAPS legat i snitt under säsongen).

Nu vankas det semifinaler och WAAPS tror stenhårt på HV71 mot Malmö med 85/15 där till exempel 4-0 i matcher har högre sannolikhet än MIF till final.

Hur ska vi tolka detta? Är det kört för Malmö? Förstås inte, men prognosen säger HV. Slutspelsmotorn fungerar som en väderprognos. Innan matchserien börjar så är det en tiodagars-prognos. Det går att se att det finns möjligheter till fint (eller fult om man är rödhök) väder om tio dagar. Så pass bra som 85% chans till det. Men samtidigt tror jag att de flesta av oss har varit med om att det kommit en oannonserad östlig ryssvind och kastad om hela prognosen dag 2.

Som exempel kan vi ta matchserien LinköpingBrynäs där Linköping gick in som favorit, om än knappt. WAAPS hade Brynäs som favorit i match 1, vilket föll väl in. Dock inte i match 2, som de också vann. Resten av serien prickade WAAPS samtliga matcher (därmed rätt i 83% av matcherna) men i just denna serien så var match 2 ryssvinden från öst.

Titta i grafen nedan, fantisera att grafen vid match 2* istället för att sticka upp till ~70% liksom bryts av ned till 48% så hela Brynäs linje hamnar i den vinkeln. Är din fantasi inte så stark så har jag gjort det åt dig med en streckad linje. Helt plötsligt skulle sannolikheten vara kring 42% för Brynäs inför en game 7. (räknade ut det, mitt graföga är inte riktigt så slipat).

Som synes ger ett fel tidigt i en prognos, i detta fall matchserien Linköping – Brynäs, en signifikativ förändring på prognosen även om varje match efter i matchserien blir precis som förväntat. Därmed ser vi varför Brynäs, med all rätta, fick en klar fördel efter match 2.

Med detta sagt, Malmö behöver lite väderomslag för att det ska gå vägen. Ingen omöjlighet. 15% möjlighet närmare bestämt.

Så vad tror ni, kommer Stormen?

*Match 2 visar nu sannolikhet till avancemang efter match 2. Inte inför match 2 som varit tidigare.