The story of Emil Pettersson and data.

Ingen resa är den andra lik. Framförallt så är det svårt att finna någon resa som är i närheten av Emil Petterssons. Emil som igår avgjorde matchen mot Örebro HK för sitt Växjö Lakers i sudden death med sitt andra mål i matchen*. Men detta inlägg kommer inte handla om det. Det handlar om data. Om hur Lakers ersatte en bra spelare med en doldis som nu gör ett solitt jobb.

Vi backar bandet. Vi tar några ord till om Emil Pettersson. Emil spelade föregående säsong i MODO som bekant åkte ur SHL. Pettersson levererade 1,28 poäng per spelad timme i spel med lika många spelare på banan (använder detta som nycketltal för att få fram en referens på skillnad och benämns som P/H i resten av artikeln). Medianen för lagets forwards låg under säsongen på 1,49. Emil var därmed sämre poängspelare än medelspelaren i ett lag som åkte ur SHL.

Emil plockas efter säsongen upp av Skellefteå AIK. SAIK, som började säsongen halvdant, tar ett beslut redan efter 24 omgångar att Emil Pettersson inte är bra nog för laget. Flertalet andra spelare är på väg tillbaka från skador vilket därmed gör Pettersson överflödig. Emil ligger i detta läge på ett poängsnitt på 1,26 p/h (0,02 lägre än i MODO). Medianen är hör och häpna 1,26 p/h i SAIK idag med två omgångar kvar av säsongen. Emil är/var medianen i SAIK.

Samtidigt som Pettersson “misslyckade” säsong sker i norr så gör Växjö Lakers ett “i-tiden-beslut” och tar in ett ryskt dataanalysföretag för att kunna utvärdera vad som sker på isen på ett djupare sätt än vad ögonen klarar av. Veckan efter att detta blir officiellt så säljer Lakers sin prestigevärvning Geoff Platt (Sanny Lindström, “Expert” på C-more och Expressen utsåg Platt till fjärde bästa anfallare inför säsongen t.ex.).

Platt som inlett säsongen hyggligt med 15 poäng på 25 matcher och ett P/H på 2,36. (Det som inte ska glömmas när det kommer till Platt är att Lakers som lag gått bättre och bättre under säsongen. Lägger ingen vikt i om det har att göra med Platt’s bortfall eller inte. Troligtvis inte).

Med hjälp av pengarna som kommer in för Platt värvas Emil Pettersson in samt Nick Bailen från Minsk (KHL).

Summering av karusellen.

  • 24 November. Lakers rapporteras starta samarbete med Ryska hockeyanalysföreget Iceberg.
  • 5 December. Geoff Platt säljs till CSKA Moskva.
  • 7 December. Emil Pettersson får sparken av Skellefteå AIK och plockas upp av Lakers 5 minuter senare(!)
  • 22 December. Nick Bailen ansluter från KHL

– I dagsläget, med den övergångssumma som den aktuella klubben är beredd att betala, så har vi så väsentligt mycket bättre möjligheter att gå vidare och förstärka än vad vi hade haft utan, säger Evertsson till Växjö Lakers hemsida.

Henrik Evertsson berättar att man vill förstärka på backsidan. Teemu Laakso saknas sedan tidigare och de första prognoserna när det gäller Eric Martinsson talar om fyra till åtta veckors frånvaro. Växjö Lakers sportchef nämner också att man kanske ”behöver stärka upp centersidan”.

Jag säger inte att det är data som gjorde att Emil Pettersson hamnade i Växjö. Men jag säger att det är troligt att det var så.

Skellefteå-versionen av Emil var/är en light-version av Geoff Platt. Stickprov nedan.
Platt – Lakers bästa tekare (58%), bäst Shot on Goal% (60,96%)
Pettersson – SAIKs bästa tekare (53%), bäst Shot on Goal% (60,42%)

Stora skillnaden var utdelningen. Nedan följer en jämförelse mellan spelarna:
Geoff Platt
Emil Pettersson (Växjö Lakers)
Emil Pettersson (Skellefteå AIK)

PlayerTeamIceTime/GGPPoints per HourGoalsAssistsPoints
Platt GeoffVäxjö16.42252.3610515
Pettersson EmilSkellefteå16.26241.266612
Pettersson EmilVäxjö17.25252.2891524

Emil har sedan flytten haft ett poängsnitt på 2,28 p/h,vilket är 1,02 högre än under SAIK-delen av säsongen. I övrigt spelar han, baserat på de siffror som finns tillgängliga, på samma sätt. Han skjuter alltså mycket, träffar mål ofta, tekar bra men fler puckar trillar in. En titt på graferna nedan som visar P/H visar just likheten/närheten med Platt. De får ut liknande saker ur Emil som de fick ut av Geoff.

Det som då är på klar plussida för Lakers med Platt/Pettersson-skiftet är Nick Bailen som även han tillkom. Bailen har tredje högst P/H av samtliga backar i hela SHL (1,3), vilket kanske inte är så konstigt då Växjö gjort väldigt mycket mål i år (3 st backar från Lakers är top 4 i backarnas P/H) men genom att jämföra spelarna mot varandra (Point Impact) i Växjö så ser vi Bailens storhet.

För att summera: Växjö sålde en av sina bästa spelare och värvade för pengarna in två spelare som båda tillsammans haft ännu större impact på Lakers.

Emil Petterssons utveckling är också noterbar:

  •  Sämre än medianen i ett lag som åkte ur SHL.
  • Medianen i ett mittenlag.
  • Över medianen hos serieledarna.

——————-

Jämför gärna spelarnas P/H själv på Player Stats här.

*Nick Bailen gjorde assist till båda Petterssons mål mot ÖHK i går.