Vad JVM innebär för klubbarna.

JVM är i full gång i Kanada. SHL i full fart i Sverige. De unga är i Kanada. Vad innebär det för klubbarna? Vad tappar dem?

Har tagit fram en graf som visar vad respektive JVM-spelare har för påverkan i sina klubblag baserat på +/-. Siffrorna har stardardiserats gemtemot sina lagkamraters för att få en bild av vad varje spelare bidrar med i sin klubb. Dvs. om en kille har +3 i FHC och en annan har +-0 i LIF så kommer sannolikt spelaren i LIF ses som en viktigare spelare för sitt lag.


För att synas på grafen så måste spelaren ha över 9 minuters speltid per match i snitt och ha medverkat i 10 matcher eller fler.

Vi ser att flertalet av spelarna befinner sig i den defensiva boxen. De är därmed inne på minst mål bakåt men inte så många framåt som de främsta i sina lag. Ett lag som Skellefteå tappar tre av sina främsta defensiva forwards.

HV71, DIF och LHC tappar alla spelare som befinner sig i “Good”. Att ha i åtanke kan vara att varje lag har knappt två spelare vardera i rutan “Good”, tappar man en så försvinner 50%. Frölundas Carl Grundström är enda spelare som har offensiv som sitt tillskott till lagets ‘+/- std’.

Vem som förlorar mest är förstås svårt att dra som slutsats av dessa siffror men att samtliga spelare verkligen är med och bidrar i sina lag ser vi. Djurgårdens tapp av sin starkaste +/- spelare i Bernhardt är inte säkert att den blir kännbar på kort sikt då han hittills endast snittat 10:32 per match. Dags för mer speltid här?