Better than a Monkey?

Bättre än en apa? Vad kan en datasida med fokus på analys och prediktion möjligtvis ha med djurvärlden att göra?

Idag finns mängder med data tillgängligt. Det finns faktiskt i dagsläget över en miljard hemsidor på internet och över 2’500’000’000’000’000’000 bytes data skapas VARJE dag. Det är mycket data det. Förutsägelser borde ju vara enklare än någonsin men med de ökade mängderna ökar även bruset. Men visst blir våra förutsägelser bättre för var dag. Stora framgångssagor så som väderprognoser (säga vad man vill om vädret i sej men hur fantastiskt är det inte att kunna veta hur vädret kommer att bli?) och tsunamivarningar är livräddande system som har blivit viktiga byggstenar i mångas vardag runt om i världen.

Så hur används då all denna data i övriga världen idag när den finns tillgänglig vid fingertopparna? Inga många fall inte alls. I många fall felaktigt. Ibland skruvar vi på den så den ska passa vårt syfte och uppsåt.

Denna sida kommer inte varna om några tsunamis. Den kommer antagligen inte prata om väder för det finns det så många andra som gör bättre.

Visionen är att skapa ett prediktionssystem som kan utföra prognoser på sport till en 100% exakthet. En vision som inte kommer att uppnås. Men hur nära går det att komma? Det kortsiktiga målet är att skapa ett prediktionssytem som kan utföra prognoser på sport till en nivå som är bättre än en apa i vart fall.

Följdfrågan blir ju då givetvis, “Hur bra är en apa då?”

En apa vet inte om förutsättningarna. En apa har ingen data. Det gissar. Hej vilt. Om till exempel en vinnare skall gissas i en vm-final så är sannolikheten faktiskt 50% att apan gissar rätt. Vid 1X2 är därmed chansen 33%.

Sporten kommer vara ishockey. Ligan SHL. Häng med på bygget av Sveriges bästa prediktionssystem för sport.

Det ska åtminstone bli “Better than a monkey”.