Förstår journalisterna data?

De sista dagarna har diskussionen om Johan Lindboms vara eller icke vara som tränare för HV71 eskalerat något. I och med att HV71 även är ett starkt corsi-lag så passas det på att kastas skit på statistik, och då corsi-statistikens faktiska påverkan på hur det kommer att gå för ett lag över en säsong. Det som är extra intressant är att kritiken, vad jag lyckats scanna av, inte kommer från supportrar utan från journalister.


Mats WennerholmAftonbladet. [1]

“Men i HV71 händer inte ett smack. Jag vet att corsi-siffrorna är fina, de som blivit SHL-lagens nya popstatistik, men det bekräftar väl bara att statistik kan ljuga som en borstbindare.”

Magnus SundvallJönköpingsposten.[2]

“Det får se ut hur det vill bara tre poäng följer med hem i bussen. Ta den där nya corsi-statistiken och kasta så långt bort som möjligt.”

En viktig fakta i detta, det är inget nytt i HV-lägret att jobba med corsi. Det har det gjorts sen guldåret 2016/2017. Det må vara nytt för hockeyjournalisterna i Sverige, vilket man kan tycka vad man vill om 2018.

Båda journalisterna är inne på att Johan Lindbom måste lämna men Magnus Sundvall slänger även in en brasklapp för att Lindbom ska får vara kvar. Läs följande stycke så ska vi stycka upp det lite för att förstå vad Sundvall menar.

“Jag tror att HV måste ändra något. Just nu står det mellan två alternativ. Antingen gör man sig av med Johan Lindbom som huvudtränare eller så ändrar man sättet att spela ishockey. (Jag skulle vilja skriva att man ska göra sig av med en hel del underpresterande spelare också, men jag förstår att det inte blir lättare att vinna matcher med bara tio utespelare). 

För det sätt som man har spelat på den här säsongen har inte gett tillräckligt många poäng. Jag tror att HV behöver backa tillbaka och spela ett mer primitivt spel. Ett lågriskspel där misstagen ska utplånas. Där man kanske hellre vinner med 1-0 än 4-2. Om inte Lindbom vill ändra på något, ja då kanske det finns personer högre upp i HV-organisationen som vill ändra på något…”

Vi börjar med idén om att byta spelssätt. Ett lågriskspel vill Magnus åt. Vi tar HVs två senaste förluster, Brynäs 1-2 och Malmö 1-2 efter straffar. Totalt tre mål har laget släppt in, varav två har kommit i boxplay. Så ett (1) mål har HV71 släppt in på två matcher i spel lika många på banan. Man har på dessa matcher skjutit näst flest skott, från den så kallade skottsektorn, av samtliga lag i SHL (44st).

Så om jag förstår det rätt så ska HV låta motståndarna ha mer av spelet, vilket innebär att släppa till fler målschanser, och på så sätt göra fler mål?

Alternativ två är att sparka Johan Lindbom. För då kommer spelarna göra fler mål. Som tur är finns det forskning kring tränarbyten [3] vilket den nyfikne kan läsa mer om här. Saxat:

“I en studie av svenska hockeyligan studerar en kollega på JIBS (Ghazi Shukhur) tillsammans med två andra forskare hur tränarbyten i SHL (tidigare Elitserien) påverkar lagens resultat. De finner att byten av tränare, särskilt när laget befinner sig i en dålig period, till och med kan leda till försämrade prestationer (Salman et al. 2009). En omfattande studie av tränarbyten inom NHL, som baseras på 60 års statistik och sammanlagt 408 tränarbyten, visar att byten av tränare mellan säsonger inte påverkar resultatet (varken positivt eller negativt), medan byte av tränare under en säsong kan leda till försämrade prestationer (Rowe et al., 2005).”

En kul parentes är att den artikeln skrevs 2013 när Wennerholm tyckte Ulf Dahlén skulle få foten. Vilket han även fick.

Vart vill jag komma med detta? Att HV71 ska sitta lugna i båten och lita på det jämnar ut sig över säsongen? Jag vet bara vad datat säger och inte helt oväntat så tror jag på data och fakta. Det är något som journalistkåren verkar skita fullständigt i. 

Men så länge man spelar bra och skapar målchanser av betydande mått har jag svårt att se varför HV71 skulle göra fler mål av att ha en annan röst i båset. Och framförallt svårt och se hur man ska göra fler mål (vilket är problemet när man förlorar med 1-2,1-2) genom att ge bort initiativet till det andra laget. PDOn är svag. Corsin stark. Det ordnar sig HV.

Källor: [1] Jönkpingposten, [2] Aftonbladet, [3] Artikel om forskning kring tränarbyten

Förstår journalisterna data?
Läsarbetyg1 Rösta
4.3