Slutspelsmotorn

Bästa tiden på året är här, slutspelstider! Idag inleds slutspelet med de två åttondelsfinalerna, Färjestad mot Djurgården samt Malmö mot Luleå. Säga vad man vill om att tio lag går till slutspel (senast ett lag som inte var topp 6 i grundserien och vann SM-guld var HV71 1995).

Men nu ska vi, trots osannolikheten att det är någon svensk mästare, ta fram lag 7 och 8 till kvartsfinalerna. Detta har även tvingat på utvecklingen av algoritmen och modellen, som nu äntligen blivit öronmärkt (WAAPS). Tidigare har WAAPS endast tagit fram sannolikheten för en omgång framåt men i slutspelet klarar den av att aggregera fram hela matchserier. Komplexiteten i detta är relativt hög då Bayes sats används för att få fram sannolikheterna. Jag har tidigare gått igenom just hur Bayesian statistics fungerar och kan kortfattat summera det med att den tar nuläge, en potentiell input, ex. FBK vinner match 1 och då sannolikheten att FBK vinner även match 2.

WAAPSs slutspelmotor simulerar då igenom alla möjliga utfall och tar sedan snittet på sannolikheten på match två (tar alltså in båda utfallen, ifall DIF vinner match 1 och om LHF vinner match 1 och snittar ut sannolikheterna mot varandra). Olika faktorer som är viktiga som inputs till WAAPS, som form och power rank regresseras mot medelvärdet allt eftersom slutspelsserierna rullar på. Med det menat att två lag som gör upp i en bäst av 7 kommer, allt eftersom slutspelsserien rullar på betraktas som jämnare och jämnare lag och i en match 7 så är formen då identisk med varandra om de har vunnit varannan match. Visst är det logiskt? Nu är även WAAPS då logisk!

Vi tar hur hela matchserien FBK – DIF ser ut på förhand.

Sannolikheter uppdaterade 15 Mars 2017
H
Vinstchans
B
Match 1
✔ FBK75%25%DIF
Match 2
✔ DIF53%47%FBK
Match 3
✔ FBK66%33%DIF

Match 2 och 3 är alltså regresserade tal som kommer skiftas beroende på match 1. Men som synes, DIF har möjligheter att ta detta, möjligheter så pass stora som 30%*.

————————-

Det som är extra kul med slutspelsmotorn är att även Aftonbladet är med och tar hjälp av den i sin slutspelsspecial som var med i Sportbladet igår. Stort av Tomas Ros och övriga på redaktionen!

Nu kör vi!

*Den som kan sin sannolikhetslära på sina fem vet då även hur det ska behandlas. Att FBK har ett 70-30 på DIF innebär då alltså att Djurgården vinner 3 av 10 sådana här matchserier. Att sätta i kontrast, i rysk roulette överlever du till en 83% sannolikhet ett första avtryck på revolvern. Det är odds få är villiga att ta.