Spelarbetyg per match

Efter varje match finns det en hel del siffror att ta del av vilket kan, med lite kreativitet, vinkla en insats till lite vad som önskas av den som tittar på siffrorna. Låt säga att vi har en spelare som gör ett mål, en assist, skjuter två skott på mål men är samtidigt inne på tre mål bakåt samt tar två tvåminutersutvisningar. Laget har dessutom fått dubbelt så många skott mot sig när spelaren har varit på isen. Hur bedömer vi en sådan insats? Tittar vi bara på poängen ser det bra ut. Tittar vi bara på corsin ser det inte bra ut. Plus Minus är negativt också.

PlayerGA1A2+-GWGSOGBkSCorsi CFCorsi CAPIMBoxPlayMinsPerGoal
Player X1012302081640

I ett försök att ge en neutral betygsättning på sajten intoducerar jag nu “Game Score”. Kraftigt influerad (till större delarna kopierat modellen) av Dom Luszczyszyn (https://hockey-graphs.com/2016/07/13/measuring-single-game-productivity-an-introduction-to-game-score/ ). Med hjälp av datan presenterad ovan så viktas och summeras de olika mätetalen till ett gemensamt mätetal, “Game Score”.

([G] * 0,75) + ([GWG]*0,25) +(0,7 * [Assists A1]) + (0,55 * [Assists A2]) + (0,15 * [+]) – (0,15*[-]) + (0,075 * [SOG]) – (0,15 * [PIM]) + (0,15 * [BkS])) + (0,05 * [Corsi CF]) – (0,05* [Corsi CA]) + (0,075 * [BPMinutesWithOutGoal])

Några skillnader/förbättringar jämfört med originalformeln;
  • Matchavgörande mål värderas högre än ett vanligt mål (+0,25)
  • Ett blockat skott värderas högre (dubbelt så högt som ett skott på mål)
  • Spel i numerärt underläge räknas med, för varje minut en spelare är på isen utan att det blir mål belönas med poäng
  • Backmål värdesätts extra (+0,25)

Varför värdera ett blockat skott högre än ett skott på mål? I och med att vi saknar kontext, dvs. avslutet kan vara från varstans så är långt i från alla avslut tagna med intentionen “att göra mål”. Däremot så är varje “blockat skott” ett initiativ för att stoppa ett skott från att gå i mål.

Genom att applicera formeln på Player X nämnd ovan så får hen en Game Score på 0,6. Det blir ett positivt värde (en spelare som är inblandad i 0 event får betyg 0) vilket visar att målen spelaren bidrog med ändå väger upp de sidorna som inte var lika bra från matchen.

För att se om det finns substans i mätetalet gör vi ett stickprov historiskt och tittar på spelare som gjort fler än 30 matcher säsongerna 15/16-18/19.

BTAMGS20200113-2

Ögontestet säger att mycket är rätt med detta mätetal. Elias Petterssons säsong 2017 är outstanding!
Joakim Lindström är med ett antal gånger men sänks av många utvisningsminuter (2017 hade Lindström 63 utv min. Möller hade exempelvis 6).
Frågetecknet landar på Lasch som känlsan säger borde kvalificera sig högre (13:e bästa).

Formeln för målvakter blir enklare. Skillnaden görs på räddningar/insläppta mål från slottet.

([GA Outside Slot] * -0,95 ) + ([GA from Slot] * -0,8 ) + ([SVS outside Slot] * 0,05 ) + ([SVS Slot] * 0,2)

Slutsats

Finns förstås bra uppsida och uppenbara faror med att använda ett sådant här mätetal. Fördelen är att, på ett snabbt sätt, få en överblick över hur en spelare har presterat under en match.

Ett så kallat “all-in-one” mätetal förenklar mycket och kan vara en bra ingång på en analys. Största faran är att siffrorna inte sätts i någon kontext. Som exempel, ett skott på mål kan vara superfarligt men likväl vara en indumpning som landar på målvakten.
Saker i spelet försvinner även, säg Laschs stora styrka som är att hitta in passningar i slottet. Gör inte spelaren som blir serverad mål syns inte spelet i statistiken här.